Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.03.2024

Надавав окупантам інформацію про учасників АТО та польоти БпЛА – жителя Чернігівщини засуджено до 15 років ув’язнення

  

Чернігівський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора Чернігівської обласної прокуратури та визнав жителя Чернігівського району винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану та незаконному поводженні з бойовими припасами (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 263 КК України). Вироком суду його засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Встановлено, що упродовж лютого-квітня 2022 року місцевий мешканець села Буянки Чернігівського району передавав представнику збройних сил рф дані про польоти БПЛА, які бачив над населеним пунктом, адреси місцевих жителів, які брали участь в антитерористичній операції на сході України, мали зброю або були ворожо налаштовані проти рф. Таким чином він намагався нейтралізувати партизанську боротьбу чи диверсії, зберігаючи бойовий потенціал дислокованих у селі підрозділів зс рф.

Також він здійснював піший обхід села задля відстеження перебування нових осіб. Зібрані відомості передавав військовим держави-агресора у заздалегідь обумовленому місці.

28 березня 2022 року окупанти прибули до домогосподарства друга засудженого – учасника АТО, про якого він їм розповів й примусово вивезли чоловіка до села Вишневе. Впродовж доби потерпілого утримували в підвальному приміщенні школи, піддаючи катуванням з метою отримання даних про інших учасників АТО та місцезнаходження Сил оборони України.

Під час обшуку за місцем проживання виявлено та вилучено мобільний телефон, а також 3 тротилові шашки.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснювався Управлінням СБУ в Чернігівській області.

Наразі вирок набрав законної сили.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 80