Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.10.2015

Представництво прокуратурою інтересів громадянина та держави в суді за новим законодавством. Сюжет Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії (автор Оксана Ільчук).

Розповідає заступник начальника Управління представництва, захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури Чернігіввької області Андрій ХРЯПА:

 

Get the Flash Player to see this player.

 

У липні цього року набрав чинності закон, яким суттєво змінено повноваження прокурора. До цього представники органів прокуратури могли перевірити діяльністю будь-якого підприємства, установи чи організації, та тепер вони не можуть здійснювати загальний нагляд. Такі функції мають відповідні органи державної влади та контролю. Проте звернення від громадян продовжують надходити, і людям пояснюють, куди треба звернутися.

Андрій Хряпа, заступник начальника управління прокуратури області: «Ми просто підказуємо, що це питання у компетенції відповідного органу контролю, перенаправляємо цю скаргу, даємо роз’яснення. Роз’яснюємо, що є зміни до закону про уповноважено з прав людини, є апарат відповідний, який приймає скарги громадян щодо будь-яких порушень прав людини».

Що ж до представництва інтересів громадян у суді, то прокурор здійснює його у випадках, коли людина сама не спроможна захистити себе або реалізувати процесуальні повноваження.

Андрій Хряпа: «Це виключно неповнолітні, недієздатні та обмежено дієздатні особи, якщо їх представники чи державні органи неналежно здійснюють їх захист. Наприклад, неповнолітній має опікуна, і прокуратура доведе, що той не виконує свої обов’язки, то може піти до суду з позовом щодо цього неповнолітнього».

З 1-го вересня прокурор за своїми обов’язками прирівнюється до інших учасників судового процесу і уже не звільняється від сплати судового збору. Через це виникає певна фінансова колізія.

«Коли бюджет планувався, прокурор був вільний від сплати судового збору, і ці кошти в бюджет не закладені. А з 1-го вересня потрібні, а в бюджеті їх не передбачено, тому, звертаючись до суду просять це врахувати і прийняти заяву до вирішення питання по суті», — каже заступник начальника управління прокуратури області.

Соціально незахищені громадяни можуть звернутися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які почали працювати з липня цього року. На території області їх три – Менський, Ніжинський та Чернігівський.

Процес реформування прокуратури закономірний, кажуть її фахівці, адже в європейських країнах функції загального нагляду у цього правоохоронного органа не передбачено.

 

кількість переглядів: 2538